Izleti

Kakor vsako leto v jesenskem času smo se člani Foto kluba Tržič odpravili na foto-izlet. Tokrat nas je pot vodila na Štajersko. Z vremenom smo imeli srečo, saj je bilo na nebu sprva malo več oblakov, ki so se čez dan razkadili.

Že na prvem postanku v naselju Špičnik v občini Kungota smo spoznali, da je pokrajina s svojimi značilnimi vinogradi, posejanimi po gričih, izredno fotogenična. Obiskali smo turistično kmetijo Dreisiebner, od koder je edin možen pogled na slovensko znamenitost, to je »srce med vinogradi«. Cesta v obliki srca je nastala povsem naključno. Pri planiranju ceste so zaradi strmega pobočja naredili ovinek. In ravno ta ovinek je izoblikoval podobo srca. Pred izgradnjo ceste je h kmetiji vodila pot samo preko Avstrije.

Pot smo nadaljevali po avstrijski vinski cesti do Plačkega stolpa. Med vožnjo smo občudovali griče in gričke porasle z vinogradi. Kot pravi fotografi, ki iščejo motive v vsem kar  jih obdaja, smo se na poti ustavljali, seveda vsak s svojo tehniko in vizijo.

Po le nekaj kilometrih smo prispeli do Plačkega stolpa, do katerega vodi zelo slabo označena cesta. Razgledni stolp je bil zgrajen leta 2000 in se imenuje po griču Plački vrh, ki leži na nadmorski višini 510 m. Stolp je ponuja razgled proti Kozjaku, Pohorju, Lenartu pa vse do hrvaške meje in sosednje Avstrije.

Po spoznanju, da je Slovenija res majhna, a očem zelo bogata in slikovita dežela, smo se s Plačkega vrha spustili skozi Avstrijo proti Šentilju. Takoj čez mejo nas je v vasi Ratschendorf presenetil nekoliko drugačen fotografski izziv. Pripeljali smo se na »ranč« zbiratelja vsega mogočega. Možakarju, navdušenemu motoristu in ljubitelju obrtništva ter vzhodnjaške kulture ne zmanjka idej.  Videli smo kamele, lame, eksotično govedo in druge primerke živali na eni strani, na drugi strani  prikaz obrti, oljarno, kjer pridobivajo bučno olje po starem, tradicionalnem postopku, do letal, ladij, podmornic in več vrst starodobnikov. Postavne človeške lutke so bile oblečene v stare uniforme in tradicionalne noše bližnjega vzhoda. Zanimivo in raznoliko, a ljubitelji narave smo se kaj kmalu odločili, da se vrnemo v Slovenijo.

Pred kosilom smo se ustavili še v vasi Zg, Konjošče. Ob zgledno urejeni okolici ob jezeru so domačini razstavili star mogočen hrast, ki je pred davnimi 1350 leti ob bregovih Mure zgrmel v vodo. Nanj so naleteli leta 1999 ob sanaciji opuščenih gramoznic. V letu 2005 so deblo hrasta v celoti izkopali in ga razstavili.

Ob celodnevnem fotografiranju so postajali naši želodci vedno glasnejši. Postanek v gostilni Zver v Apačah se nam je bogato obrestoval. Okusno kosilo in kapljica domačega vina sta nam dala novih moči za zajem večernih motivov.

Zapeljali smo se do Zlatega griča v občini Slovenske Konjice. Večerni žarki so božali zadnje preostalo grozdje in vinograde oddeli v zlato barvo. Na vrhu griča smo občudovali Vinogradniški dvorec, na drugi strani hriba pa golf igrišče. Izlet smo zaključili z dobro voljo in lepimi vtisi.

Fotografije iz izleta po Štajerski bodo na ogled v razstavnih prostorih zraven Foto Čebrona.