Pavel Loc 1958 - 2022

Pavel Loc 1958 - 2022

Tržičan, s koreninami v Šmartnem pri Litiji, je zadnjih enajst let, na digitalni način, risal s svetlobo v našem klubu. Že veliko prej je to počel tudi na, anlogen način na potovanjih in hoji v domače gore.

Zagotovo mu je zaigralo srce pred 30 leti, ko je tržiška občina založila knjigo, “V sotočju Bistrice in Mošenika”. Poznal je avtorja, pesnika in Tržičana z veliko začetnico, dr. Toneta Pretnarja, ki je za knjigo napisal sto oktav, ob prav toliko fotografijah. Oba sta bila doma za Mošenikom. Verzolog in človek širokih obzorij, dr. Tone Pretnar izida knjige ni dočakal. V eni oktav tržiških vedut je zapisal:

“Iz zelenila včasih se zasveti

ne mesto, samo majhen košček mesta,

kot izza debla more ga pogled ujeti

in kot spomin in čut lahko ga izpovesta,

ki skupaj jima je usojeno živeti,

čeravno mnogokrat vsaksebi gresta:

zato drugačno mesto se svetlika

s sotočja Bistrice in Mošenika.”

Zagotovo bi Pavel, ki je bil tudi predsednik Foto kluba Tržič (2016 do 2020), z novimi znanji in pristopi v fotografiji na njemu lasten način na novo portretiral Mošenik. S pravimi potezami, kot jih je vlekel na šahovnicah.

Njegovi fotografski zapisi so prepoznavni na njegovi FB strani. Rdeča nit so zagotovo domače in tuje gore, letni časi in domači Tržič. Eno od serij fotografij je pospremil s komentarjem; “Hribi vedno nekaj dajo človeku !”

 Pavel je, kljub neizmerljivi volji po ozdravitvi, izgubil spopad z boleznijo.

 Življenje je vse to, kar ostane za nami, je to, po čemer se nas spominjajo, je to, kar ostaja in daje popolnost nekega prostora in časa.

„Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; vsak človek je kos celine, del kopnega; če morje odplavi grudo zemlje, se Evropa zmanjša, kot bi se zmanjšal rtič, kot bi se posestvo tvojih prijateljev ali pa tvoje lastno; smrt slehernega človeka vzame del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat, komu zvoni; zvoni tebi“

S to, večno mislijo  pesnika Johna Donna se poslavljamo od prijatelja, člana kluba in Tržičana.

Od njega se bomo poslovili v četrtek, 10.11.2022 ob 15:00 na Litijskem pokopališču.

Naj počiva v miru.