Jaro Miščevič

Jaro Miščevič

 

Rodil sem se 08.02.1951 v Ljubljani. Moje stalno bivališče je v Križah pri Tržiču na Vrtni ulici 36.

Pred 37 leti sem se prvič srečal z enostavno kamero Ljubitelj. Z njo sem naredil prve č.b. posnetke. Ugotovil sem, da me fotografija zanima in Ljubitelja zamenjal za Praktico, ki so mi jo še istega leta nepridipravi ukradli medtem, ko sem surfal. Seveda sem bil žalosten, ampak ne dolgo, saj sem imel razlog, da pridem do boljšega fotoaparata – Olympus OM 10, nato še OM 1 in OM 2. Pri meni nobena kamera ni ostala dolgo, nato so se vrstili: Nikon EM, FE. Canon F1, Mamiya 645, Canon EOS 5. Začela se je digitalna doba pri meni z Olympusom E1 nato Canon EOS 20D, EOS 40D, EOS 5D II, EOS 5D III, Panasonic GH2,G3, GX8, Olympus OMD1, Olympus OMD 1MkII, ki ga imam še sedaj.

Prve resne fotografije so bile v č.b. tehniki, sam sem razvijal filme in izdelal fotografije. Prva temnica je bila kar kopalnica v bloku kjer sva prva leta stanovala z ženo. Kasneje sva se preselila v hišo kjer sem si izdelal dobro temnico, ki je bila glavni krivec, da sem užival pri razvijanju filmov in nato še pri končni fazi – izdelavi fotografij. Te sem pošiljal tudi na razne razstave. Prve so bile v Iskri Kranj v sklopu FKS Iskra, kjer sem deloval. Na teh razstavah sem dobil kar nekaj nagrad (Priloga: Nagrade). Moje delovanje se je nadaljevalo v Foto klubu Janeza Puharja v Kranju, kasneje pa v Fotoklubu Tržič, kjer sem še sedaj.

Prve fotografije so bile pokrajinske, nato sem ugotovil, da me zanimajo ljudje v obliki ulične fotografije vključno z arhitekturo. Ko smo se poslovili od č.b. fotografije se mi je priljubila makro fotografija, ki mi je še danes med najljubšimi. Imel sem nekaj samostojnih razstav in sicer: »Ženska , gib, fotografija« v tedanjem Paviljonu NOB v Tržiču, razstava na škofjeloškem gradu (cca 75 fotografij), v Radovljici dvakrat in v  Hotelu Astoria na Bledu.